foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Για πρώτη φορά στο Δήμο Λαγκαδά η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης δεν ανήκει σε κάποιον φιλόδοξο, έστω χαρισματικό δημότη, που θέλησε ν διοικήσει το Δήμο μας, επιβάλλοντας αυταρχικά τις δικές του προσωπικές επιλογές.

Δελτία Τύπου

deltia typou

Εκδηλώσεις

banner ekdiloseis

Σύλλογος Φίλων

syllogos filwn

Youtube

Οι απόψεις σας!

banner apopseis

Στείλτε τις απόψεις σας

Γράψτε μας την άποψή σας και εμείς θα την δημοσιέυσουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Πόσο κάνει 5+3=?

Facebook

Δρομολόγια ΟΑΣΘ

Καιρός

Εφημερίδες


diavgeia

ossaΦημισμένη για τα κόκκινα και τραγανά κεράσια της, η Όσσα είναι ένας από τους παλαιότερους και ιστορικότερους οικισμούς της Επαρχίας Λαγκαδά. Χτισμένη στις βελανιδοσκέπαστες πλαγιές του όρους Βερτίσκος και σε υψόμετρο 650 μ., αγναντεύει από ψηλά τον κάμπο του Λαγκαδά και σαν παλιά αρχόντισσα αναπολεί ιστορίες από τα παλιά.
Η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, γίνεται όμως ιδιαίτερα γνωστή κατά την ελληνιστική περίοδο ως πόλη της αρχαίας Βισαλτίας (τοποθετημένη λίγο ανατολικότερα, στα σύνορα με τον Σοχό). Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο λόφος Κουρί, όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη ελληνιστικού οικισμού και η θέα είναι εξαιρετική. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Βυσσώκα και οι άνδρες κάτοικοί της ήταν φημισμένοι παπουτσήδες, τσαγκάρηδες, ταμπάκηδες (βυρσοδέψες), έμποροι μαλλιών και μάλλινων υφασμάτων, ενώ από τα δίπατα πέτρινα μακεδονικά σπίτια της ακουγόταν ο ήχος του αργαλειού, με τη χρήση του οποίου οι άξιες γυναίκες της Όσσας κατασκεύαζαν πανέμορφα και πολύχρωμα μάλλινα υφαντά.

Οι κάτοικοί της είναι ντόπιοι με καταγωγή πολλών οικογενειών από την Ήπειρο, ενώ μετά το 1922 καταφθάνουν εδώ μερικές οικογένειες από το Αλμαλί της Αν. Θράκης. Σημαντική είναι η επίσκεψη-προσκύνημα στις δύο εκκλησίες του χωριού, τον ναό τωνΤαξιαρχών του 1804 και τον Ιερό Ναό της Αγίας Nεομάρτυρος Κυράννας, η οποία γεννήθηκε και έζησε στην Όσσα, αλλά πέθανε μαρτυρικά και σε νεαρή ηλικία σε φυλακή της Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου 1751. Η θαυματουργή εικόνα της φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό και είναι έργο του Χριστόδουλου Ζωγράφου από τη Σιάτιστα Κοζάνης.
Σήμερα, η Όσσα είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό και γραφικό χωριό, με φυσικά χαρακτηριστικά και υπέροχες κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την τοπική παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με κυρίαρχη την παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών. Στην τοπική αυτή παραγωγή είναι αφιερωμένες οι ετήσιες εκδηλώσεις του δραστήριου Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», με τίτλο «Πολιτιστικός Ιούνιος-Γιορτή Κερασιού Όσσας».
Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η Όσσα διαθέτει έναν από τους ομορφότερους βιολογικούς αμπελώνες της χώρας μας, με εξαιρετική ποιοτική απόδοση και με παραγωγή κρασιών που φέρουν την ένδειξη καταγωγής «Τοπικός Οίνος Πλαγιών Βερτίσκου». Ο Αμπελώνας της Όσσας (του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου) είναι ενταγμένος στο οινοπαραγωγικό δίκτυο των «Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας».
Δεν έχετε παρά να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να ανηφορίσετε στις πλαγιές του Βερτίσκου για να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τα μυστικά της όμορφης, ανεξερεύνητης και παραδοσιακής Όσσας!

                                 18ος ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ – Γιορτή Κερασιού Όσσας

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2016


• Σάββατο 18 Ιουνίου – «Γιορτή Κερασιού»
11 π.μ.-12.30 μ.μ. Οι κυρίες του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού πλέκουν σε δημόσιο χώρο (Λαογραφική Συλλογή Όσσας), για τα πρόωρα μωράκια του «Ηλιτόμηνο».
9 μ.μ. Ταξίδι στην Πόλη και στα μικρασιατικά παράλια, από την Χορωδία του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».
Μνήμες και ήχοι της λατέρνας. Οι παρέες και τα γλέντια τους.
Χοροί της Δυτικής Θράκης και της Θεσσαλίας, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Τρικκαίων.
10 μ.μ. Λαϊκό γλέντι, με το παραδοσιακό συγκρότημα «τα Μπρατίμια», συνοδεία ντόπιου κρασιού και εδεσμάτων.

 

• Κυριακή 19 Ιουνίου – «Γιορτή Κερασιού»
11 π.μ.-2 μ.μ. Ξενάγηση στους Αμπελώνες Όσσας και στο Οινοποιείο του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου.
8.30 μ.μ. Άνοιγμα της βραδιάς με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».
«Μουσικό σεργιάνι στη Μακεδονία».
Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», η Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού, ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βερτισκιωτών και η Χορωδία του Συλλόγου Οσσαίων.
Συνοδεύει το συγκρότημα χάλκινων «Παύλος Μελάς» από τη Σιάτιστα.
Προσφορά εδεσμάτων από τις γυναίκες της Όσσας.

 

• Σάββατο 25 Ιουνίου
6-9 μ.μ. «Αργαλειοί και τεχνικές ύφανσης». Γνωριμία με την τέχνη της υφαντικής, με την Μαρία Κατσιγιάννη. Εργαστήρι για ενήλικες στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.


• Κυριακή 3 Ιουλίου
10 π.μ.-1 μ.μ. Εθελοντική Αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου».
8.30 μ.μ. Η θεατρική ηθογραφική παράσταση «τα ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ» από την Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού, τον Ιππικό Όμιλο Σοχού «Ο Φίλιππος» και τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».

free social media buttons