foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Για πρώτη φορά στο Δήμο Λαγκαδά η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης δεν ανήκει σε κάποιον φιλόδοξο, έστω χαρισματικό δημότη, που θέλησε ν διοικήσει το Δήμο μας, επιβάλλοντας αυταρχικά τις δικές του προσωπικές επιλογές.

Δελτία Τύπου

deltia typou

Εκδηλώσεις

banner ekdiloseis

Σύλλογος Φίλων

syllogos filwn

Youtube

Οι απόψεις σας!

banner apopseis

Στείλτε τις απόψεις σας

Γράψτε μας την άποψή σας και εμείς θα την δημοσιέυσουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Πόσο κάνει 5+3=?

Facebook

Δρομολόγια ΟΑΣΘ

Καιρός

Εφημερίδες


diavgeia

dslagadaΠρος: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαγκαδά

Κ.Πρόεδρε

Μας εκπλήξατε πάλι με τη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου την πρόσκληση της οποίας βέβαια μας στείλατε στη νόμιμη προθεσμία για την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων. Δυστυχώς όμως η ώρα 12.30 (είμαστε εργαζόμενοι) για 16 θέματα, εκ των οποίων το 16ο έπρεπε να αποτελέσει μόνο του αποκλειστικό θέμα συνεδρίασης, δημιουργεί υποψίες για τον λόγο της επιλογής της ώρας όπως και τον αριθμό των θεμάτων.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, από τους έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, (που έπρεπε να είχε συνταχθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου μας) πόσο το καθυστερήσατε. Πιστεύουμε πέρα από την υποχρεωτική θέσπιση από τον Καλλικράτη ότι χωρίς προγραμματισμό και ιεραρχία κυρίως, δεν μπορεί να γίνει τίποτε σε έναν δήμο τόσο μεγάλο σαν το δικό μας.


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα πενταετίας (2014 – 2019), αλλά έχουν περάσει 2,5 χρόνια και ακόμα δεν ψηφίστηκε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εισηγείστε και θα ψηφίσετε περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις, που είτε μπορούν να υλοποιηθούν είτε όχι, απλά γίνεται πρόχειρη καταγραφή προβλημάτων.

• Δεν περιέχει ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την κάθε περιοχή (π.χ. ορεινός όγκος, πεδινή περιοχή, αστική περιοχή κ.λ.π).
• Δεν περιέχει αυτά που εμείς είχαμε σαν προτεραιότητες (περιβάλλον, ανάπτυξη και αειφορία). Κανένα περιβαλλοντικό έργο (ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων κ.λ.π)
• Δεν περιέχει σκέψεις για αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου (Λουτρά, Κλειστό Κολυμβητήριο και Γυμναστήριο Ξυλούπολης, Ξενώνας Όσσας, Ξενώνας και Κατασκήνωση Βερτίσκου κ.λ.π).
• Δεν περιέχει σκέψεις και προτάσεις για ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων (Δερβένι, Καλλίνδοια κ.λ.π), για αγροτουρισμό παρά μόνο ευχολόγια
• Δεν περιέχει προτάσεις και σχέδιο για ανάδειξη και αξιοποίηση του στρατοπέδου Μπαρέτη, Μπίλλειο και άλλους χώρους.

 Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που εμείς κατά καιρούς έχουμε προβάλλει, όπως:

Α. αξιολόγηση και καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών
Β. Δημιουργία Νομικού τμήματος και αξιοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας
Γ. Λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα κ.λ.π

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να θίξουμε είναι ο τρόπος που καταρτίστηκε το πρόγραμμα. Για εμάς είναι, ότι έπρεπε να αποτελέσει θέμα διαλόγου μεταξύ των πολιτών, των Τοπικών Συμβουλίων, των υπαλλήλων του Δήμου, της Διοίκησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, της επιτροπής Διαβούλευσης και των ΔΣ των Δημοτικών επιχειρήσεων. Η Διοίκηση του Δήμου όμως, όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά ούτε καν συζητήθηκε μεταξύ των μελών της δικιάς της παράταξης. Πιστεύουμε ότι για την σημερινή διοίκηση ό,τι έχει να κάνει με το διάλογο και τη συμμετοχικότητα, είναι κόκκινο πανί. Παραδείγματα ο Συνήγορος του Δημότη, η επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου όπου απαξιώνεται η κάθε διαφορετική φωνή.

Το ότι η Διοίκηση του Δήμου απαξιώνει η ίδια το Επιχειρησιακό φαίνεται επιπλέον από τον τρόπο που εισάγεται στο ΔΣ (την πρώτη φορά συζητήθηκε ως 26ο θέμα και σε αυτό το ΔΣ ως 16ο ), ενώ και τις δυο φορές έπρεπε να συζητηθεί μόνο του και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όλους να προτείνουν και να συζητήσουν γι αυτό με άνεση.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για άλλα απέχουμε σήμερα από τη συνεδρίαση και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης μας .


Λαγκαδάς 22/7/2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
Ταυρίδου Μαρία
Δημητρίου Κώστας
Θεολόγου Βίκτωρας