foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Για πρώτη φορά στο Δήμο Λαγκαδά η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης δεν ανήκει σε κάποιον φιλόδοξο, έστω χαρισματικό δημότη, που θέλησε ν διοικήσει το Δήμο μας, επιβάλλοντας αυταρχικά τις δικές του προσωπικές επιλογές.

Δελτία Τύπου

deltia typou

Εκδηλώσεις

banner ekdiloseis

Σύλλογος Φίλων

syllogos filwn

Youtube

Οι απόψεις σας!

banner apopseis

Στείλτε τις απόψεις σας

Γράψτε μας την άποψή σας και εμείς θα την δημοσιέυσουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Πόσο κάνει 5+3=?

Facebook

Δρομολόγια ΟΑΣΘ

Καιρός

Εφημερίδες


diavgeia

simaΟ «Ενεργός Δημότης» κατέθεσε την παρακάτω επιστολή στους: κ. Δήμαρχο Λαγκαδά και κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά σχετικά με την 21η Δημόσια Τακτική Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε μοναδικό θέμα τον Απολογισμό του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής για το 2015

 ΠΡΟΣ:

 1. κ. ΔΗΜΑΡΧΟ Λαγκαδά

 2. κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Αξιότιμοι κύριοι

 Λάβαμε την πρόσκληση για την 21η Δημόσια Τακτική Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα ημερησίας διάταξης «την έκθεση πεπραγμένων» δηλαδή τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής Λαγκαδά.

 Είναι η δεύτερη φορά που το ίδιο συμβούλιο συγκαλείται με τον ίδιο ακριβώς πρόχειρο τρόπο, διότι σύμφωνα με τον νόμο, η πρόσκληση πρέπει να συνοδεύεται

(5 ημέρες νωρίτερα) με γραπτά κείμενα απολογισμών όλων των Δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και να έχει κατατεθεί γραπτώς ο απολογισμός του κ. Δημάρχου, έτσι ώστε όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) να έχουν πλήρη ενημέρωση περί του απολογισμού. Ακόμα και οι πολίτες του Δήμου μας θα πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση επί του απολογισμού της Δημοτικής αρχής και τα κείμενα να τίθενται στη διάθεσή τους, για να μη πούμε ότι πρέπει να αναρτώνται  και στην ιστοσελίδα του Δήμου και επειδή προφανώς έχετε  άγνοια του κανονισμού του Δήμου μας, τον οποίον μάλιστα είχατε ψηφίσει, σας τον επισυνάπτουμε για να ενημερωθείτε έστω κατόπιν εορτής και εσείς και ο κ.Δήμαρχος.

 Είναι λυπηρό άνθρωποι που βρίσκονται στην αυτοδιοίκηση 20 χρόνια να αγνοούν τα βασικά ζητήματα διοίκησης.

Λέει λοιπόν ο:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ.

 (ψηφίστηκε  στις 9-5-2011)

Άρθρο 13

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάζεται από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η ετήσια έκθεσή του.

2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.

4. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης.

Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.

5. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη συζήτηση διευθύνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει το ακροατήριο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Επίσης μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

6. Στη συνέχεια, κάθε φορέας, δημότης κάτοικος ή φορολογούμενος από το δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.

Σε μας τα κείμενα παραδόθηκαν μετά από αίτησή μας την Τετάρτη το μεσημέρι, δηλ 3 ώρες πριν από τη συνεδρία. Τα κείμενα των απολογισμών  ,αυτών που πήραμε δεν ηταν όλων των επιχειρήσεων ούτε του κ. Δημάρχου , παραδόθηκαν στο πρωτόκολλο του Δήμου στις 20 και 21/9/16 δηλ. εκπρόθεσμα και παρά τον κανονισμό.

Δυστυχώς ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε αυτή την κορυφαία διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, η μη δυνατότητα στους Δημοτικούς συμβούλους να ενημερωθούν και στους Δημότες μας να μετέχουν και να είναι παρόντες σε μια διαδικασία που γίνεται στην γνωστή αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε καν τους εκλεγμένους Δημοτικούς και  Τοπικούς συμβούλους, μας αναγκάζει να διαμαρτυρηθούμε για μια ακόμα φορά, να εκφράσουμε την διαφωνία μας και την λύπη μας  για την παράβαση των κανονισμών και την καταρράκωση των θεσμών.

Πού ήταν οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι των 47 κοινοτήτων μας;

Κλήθηκαν οι τοπικοί φορείς;

Ξέρουμε ότι μια προφορική διαδικασία «μεταξύ μας»  συμφέρει σε πολλούς, αλλά μόνο τα γραπτά μένουν και μας συνοδεύουν πάντα. Ίσως αυτό φοβάται η Δημοτική μας αρχή και αποφεύγει να δεσμεύεται με γραπτά κείμενα.

Εκτός όλων αυτών επιβάλατε διαδικασία μονολόγων  στη συνεδρίαση .

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ αρνείται να σας παρακολουθήσει σ’ αυτή την τακτική και να μετέχει σε μια διαδικασία που εξ αρχής αντιβαίνει στη λογική και στο Νόμο, και γι αυτό  αποχώρησε   από τη Συνεδρία.

Έπρεπε να φροντίσετε η πρώτη συνεδρίαση που επιτέλους έχει διαδικτυακή κάλυψη να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής.

Είναι ολωσδιόλου προσβλητικός ο τρόπος της αντιμετώπισης των Δημοτικών παρατάξεων αλλά και των δικών σας ακόμα συμβούλων.

Η λογική αυτή της απαξίωσης και της προσβολής, φάνηκε γλαφυρά στην περίπτωση του κ. Γεωργουδάκη που ήθελε να «πρωτοτυπήσει αντιπολιτευτικά», και αντί να τον ευχαριστήσετε για την πεντάωρη υπομονή του, τον κατακεραυνώσατε κι όλας γιατί δεν σας άρεσε η κριτική του.

Και βεβαίως τα κείμενα που παραδόθηκαν ως απολογισμός έργων μόνο τέτοια δεν ήταν γιατί διαβάζοντάς τα κοντέψαμε να ξεχάσουμε την έννοια και το νόημα της λέξης ΕΡΓΟ. Και εξηγούμαστε διότι κάποιοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι νόμιζαν ότι παράγουν έργο και αφήνουν παρακαταθήκη μεγάλη όταν γράφουν ότι έβαλαν «κόκκινες ταινίες όταν πλημύρισε ο Μπογδάνας», ή όταν «διεκπεραίωναν αλληλογραφία», ή όταν ασκούσαν φιλανθρωπία τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, πράγματα αυτονόητα γενικά,. Και φυσικά τα περισσότερα που αναφέρθηκαν ήταν έργο των υπαλλήλων και όχι των «Αρχόντων»

 Εντάξει το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορεί να αποτελεί μια ευχάριστη νότα στη ζωή μας, αλλά δεν αλλάζει και τίποτα αν πούμε τα κάλαντα όλοι μαζί ή αν ταϊσουμε τον κόσμο την Καθαρά Δευτέρα δωρεάν φασολάδα. Ακόμα και τις εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων κάποιοι τις εμφάνισαν ως έργα της Δημοτικής μας αρχής.

Πραγματικά θα εκπλαγεί κανείς από την ευρηματικότητα των κ.κ Αντιδημάρχων και Προέδρων να παρουσιάζουν ως έργα πχ. «Την πραγματοποίηση συσκέψεων, ή τη συντήρηση των μηχανημάτων, την αγορά αλατιού για το χιονιά, και την 24ωρη ετοιμότητα του προσωπικού»!!!  Επίσης μας κάνει εντύπωση πως παρά το γεγονός ότι η τεχνική υπηρεσία έχει έλλειψη προσωπικού κατάφερε να ετοιμάσει μελέτη για νέο γήπεδο στο Λαγκαδά, εντός του Μπαρέτη, δηλαδή δίπλα στο Δημοτικό στάδιο, προϋπολογισμού 450 χιλιάδων ευρώ!!Είναι κομμάτι του νέου τεχνικού προγράμματος σας (αν είναι δυνατόν). Το δεύτερο γήπεδο στο Λαγκαδά λείπει από το Δήμο μας; . Στο Μπαρέτη; Που θα πιάσει και μια τεράστια έκτασή του; Τα 450 χιλιάρικα να δοθούν για άλλες αθλητικές ανάγκες καθώς και διαφορετική αξιοποίηση του στρατοπέδου.

Εν πάση περιπτώσει είναι χρήσιμο έστω και το ό,τι την τελευταία στιγμή κατατέθηκαν κάποια κείμενα απολογισμού από τους Αντιδημάρχους και Προέδρους γιατί είναι η ΕΙΚΟΝΑ πλέον του Δήμου μας και του έργου της Δημοτικής αρχής, έτσι όπως αυτή το φαντάζεται ή το προγραμματίζει, γιατί ο κ. Δήμαρχος έδωσε την εντύπωση ότι ξαναδιάβαζε τον προεκλογικό του λόγο…

 

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις και ερωτήσεις και ας απαντήσετε συγκεκριμένα στους Δημότες, γιατί είναι και δικές του απορίες.

1. Ο Δήμος μας εδώ και μήνες λειτουργεί χωρίς Γενικό Γραμματέα και χωρίς νομικό γραφείο. Υπάρχει κάποια σοβαρή απάντηση γι αυτό;  Ή το μοίρασμα υποθέσεων σε φίλους δικηγόρους συντηρεί ένα καλό παλαιοκομματικό κλίμα μεταξύ σας;

 2. Τα χωριά μας δε θέλουν πολλά έργα ,εξαιρώντας τα βασικά νερό και αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, που είναι τα πρώτα που έπρεπε να προγραμματιστούν (με ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης) ,μια πλατεία όμορφη καθαρή με αρκετό πράσινο και λουλούδια ,μία κοινότητα και ένα ΚΑΠΗ να λειτουργούν. Κλειστά τα περισσότερα  ΚΑΠΗ κανένα έργο ανάπλασης ή αρχή έργου (μελέτη) σε κανένα χωριό μας.

3. Οι δεσμεύσεις για το Μπίλλειο και το Μπαρέτη παραμένουν ακόμα δεσμεύσεις και υποσχέσεις και δεν βλέπουμε να κινείται ΤΙΠΟΤΑ. Τι έγινε η μελέτη για το Μπίλλειο και ποιος ανέλαβε την μελέτη για το Μπαρέτη. (όνομα και τηλέφωνο).

4. Εδώ και δυο χρόνια αναζητούμε το όραμά σας και τα σχέδιά σας για τα Λουτρά. Θα συνεχίσει κι άλλο η απαξίωση; Πείτε στο λαό τουλάχιστον τι σκέφτεστε!

5. Σας ικανοποιεί η εικόνα καθαριότητας του Δήμου μας, ή είναι παράλογοι οι πολίτες που διαμαρτύρονται για τους άπλυτους κάδους; Τι έγιναν οι υπόγειοι κάδοι; (που ήταν όπως λέγατε υπόθεση εβδομάδων να τοποθετηθούν). Λύθηκε το θέμα με το φορτηγό που αγοράστηκε και δεν μπορούσε  να τους σηκώσει;  μήπως να αναζητήσετε ευθύνες από αυτούς που τα παρέλαβαν; Τα χρήματα του Πράσινου ταμείου που δόθηκαν ήταν πολλά 265.126,50 €.

6. Απαφασίσατε τελικά αν θα μας δοθούν οι φάκελοι των έργων που ζητήσαμε να ελέγξουμε ή θα παραμείνουν στο σκοτάδι; 120 έργα παρελήφθησαν εν μια νυκτί, αυτό αποτελεί πανελλήνια πρωτοπορία!

7. Τα αδέσποτα σκυλιά έγιναν πλέον οι «αχώριστοι φίλοι» των Δημοτών μας. Είδαμε κάποιες κινήσεις στην αρχή αλλά τώρα τα πράγματα αγρίεψαν και μαζί και τα σκυλιά τα οποία στέλνουν καθημερινά κόσμο στα ΕΣΥ. Θα προχωρήσετε σε αυτά που λέει ρητά ο νόμος;

(Κάποιος είπε πως αν πετάξεις πέτρα στην πλατεία ή σκύλο θα χτυπήσεις ή Δημοτικό υπάλληλο που δεν έχει αντικείμενο εργασίας).

8. Θα κατατεθεί τελικά φέτος το Ε9 από πλευράς Δήμου; Γιατί εκκρεμεί αίτησή μας να γνωρίσουμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου, εδώ και δύο χρόνια;

Εάν η εφορεία επιβάλλει πρόστιμα για την μη υποβολή Ε9 επί τόσα χρόνια ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα;;;;

9. Στις Δημοτικές επιχειρήσεις βλέπουμε να ανακυκλώνονται συνεχώς τα ίδια άτομα ως διμηνίτες και που τυχαίνει να είναι εκλεγμένοι σύμβουλοι, ή υποψήφιοι της παράταξης του Δημάρχου ή και σύζυγοι συμβούλων και υποψηφίων. Μερικοί μάλιστα φαίνονται ως αποσπασμένοι στην πλατεία Λαγκαδά στα καφέ!!! Ποιος ελέγχει τελικά την κατάσταση;

10. Στην ΥΚΠΑΠ απολύθηκαν υπάλληλοι που εργαζόταν εδώ και  14 χρόνια και προσελήφθησαν άλλα άτομα. Τα  κριτήρια με τα οποία λειτουργείτε ποια είναι;

Μήπως τα «δικά μας» άτομα;;

11. Οι αρνητικές εκθέσεις ορκωτών λογιστών πάνε κι έρχονται. Ενημερώστε μας αν κοινοποιήθηκαν πουθενά (Αποκεντρωμένη ή Εισαγγελέα) και τι σκοπεύετε να κάνετε επ΄ αυτού;

12. Θα ελεγχθούν οι προ Αναστασιάδη θητείες ή θα παραμείνουν στο απυρόβλητο;

13. Οι παιδικές χαρές είναι σε κακό χάλι. Έγινε κάποια μελέτη αδειοδότησής τους ή θα τις κλείσετε όπως μάθαμε;

14. Περάσαμε μια βόλτα από τον βιολογικό. Χόρτα κι ερημιά! Λειτουργεί ,φυλάσσεται ή όχι και τι προσωπικό απασχολεί καθημερινά;

15. Είδαμε σε ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας να μη υπάρχει ο Λαγκαδάς στις περιπτώσεις όπου οι μαθητές θα αθλούνται στην κολύμβηση. Τι κάνατε ως τώρα ώστε να μετέχουν και τα παιδιά του Δήμου στο πρόγραμμα αυτό, και τι γίνεται με το κλειστό κολυμβητήριο Ξυλούπολης. Έχει παραληφθεί από τον Δήμο ή ακόμα δεν έκλεισε ο φάκελος;

16. Πριν από 2 χρόνια ο Δημοτικός σας Σύμβουλος κ. Αλκης Αστερίου κατήγγειλε στο Δημοτικό συμβούλιο την κλοπή-απώλεια ενός γερανοφόρου φορτηγού. Τι ενέργειες κάνατε, το βρήκατε ή μήπως ακόμα αγνοείται;

17. Οι απευθείας αναθέσεις έγιναν πλέον ρουτίνα και καθημερινότητα. Θα συνεχιστεί η παράδοση και στη νέα χρονιά;

18. Υπάρχει κάποιος έλεγχος ορκωτών λογιστών στην ΥΚΠΑΠ   ή είναι «προστατευόμενος χώρος» ;  Υπήρχαν παλιότερα καταγγελίες, από αιρετούς, για διασπάθιση χρημάτων, τι γίνεται;

19. Η ΔΕΥΑΛ δεν τα καταφέρνει . Καθυστερεί να επέμβει. Ακαθάριστα φρεάτια, πλημύρες, βλάβες, απώλειες νερού, επισκευές για κλάματα και αποκατάσταση πεζοδρομίων μηδέν. Αμίαντος ακόμη, Ακατάλληλες μέθοδοι και υλικά.

20. Ο ΧΥΤΑ  δεν απασχολεί το Λαγκαδά πλέον. Χάθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα και έκτοτε σιωπή. Ο κος Γεράνης είναι στο «απυρόβλητο». Δεν μυρίζει πια το αέριο; Γίναν τα απαιτούμενα έργα; Ελέγχονται οι γύρω γεωτρήσεις ; Όλα καλά; Το γραφείο περιβάλλοντος με τι ασχολείται; Η απαίτηση ήταν για τον ΧΥΤΑ πάντως.

21. Δεν έχουμε κανονισμό καθαριότητας κε Δήμαρχε όπως είπατε. Δεν ήρθε στο Δημοτικό συμβούλιο. Περιμένουμε.

22. Οι απολογισμοί όλων των αρμοδίων Δημάρχων και προέδρων και ο δικός σας προφορικά (πλην των σχολικών επιτροπών) εμπεριείχαν κατά 50 % «έργα» και μελέτες του 2016 και του 2017 (θυμίζουμε ήταν απολογισμός του 2015).

23.  Αλήθεια κ. Δήμαρχε, ποιο κατά τη γνώμη σας τελικά είναι το έργο εκείνο που για το 2015  σας έκανε περήφανο ;

Τα ερωτήματα αυτά κ. Δήμαρχε και κ Πρόεδρε είναι ερωτήματα που βασανίζουν κι εμάς αλλά και αρκετούς Δημότες μας. Δεν ευελπιστούμε σε μια απάντηση, αλλά τουλάχιστον να ξέρετε ότι όταν απευθύνεστε στο λαό να έχετε κατά νου ότι όλοι δεν αποτελούν κοπάδι χωρίς λογική και αξιοπρέπεια. Δεν ζητάμε θαύματα, απαιτούμε απλά σεβασμό της λογικής και των νόμων του κράτους.

Με κάθε τιμή  για τον ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜOTH

       ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ