foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Για πρώτη φορά στο Δήμο Λαγκαδά η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης δεν ανήκει σε κάποιον φιλόδοξο, έστω χαρισματικό δημότη, που θέλησε ν διοικήσει το Δήμο μας, επιβάλλοντας αυταρχικά τις δικές του προσωπικές επιλογές.

Δελτία Τύπου

deltia typou

Εκδηλώσεις

banner ekdiloseis

Σύλλογος Φίλων

syllogos filwn

Youtube

Οι απόψεις σας!

banner apopseis

Στείλτε τις απόψεις σας

Γράψτε μας την άποψή σας και εμείς θα την δημοσιέυσουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Πόσο κάνει 5+3=?

Facebook

Δρομολόγια ΟΑΣΘ

Καιρός

Εφημερίδες


diavgeia

nero1Αρκετοί ήταν οι συνδημότες μας που μας τηλεφώνησαν και κατήγγειλαν την ΔΕΥΑΛ για την απόφασή της να προβεί σε διακοπή της ύδρευσης σε δημότες, οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους. Είναι τραγική  η απόφαση της ΔΕΥΑΛ να τοιχοκολλεί έξω και από σχολεία και να στέλνει  συνεργεία της έξω από τα σπίτια των ανθρώπων και να τους εκθέτει στη γειτονιά ως δήθεν κακοπληρωτές ή αφερέγγυους.

Δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση  τη διαγραφή των χρεών, αλλά σε μια εποχή κρίσης έχει υποχρέωση ο Δήμος να προστατεύσει αν όχι και να συμπαρασταθεί στους δημότες του και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες (άνεργους, άπορους, Α.Μ.Ε.Α. κ.λ.π).

Από συστάσεως του Δήμου Λαγκαδά κανένας Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και κανένας Δήμαρχος δεν διανοήθηκε να στερήσει από τους δημότες του το βασικό κοινωνικό αγαθό του νερού. Μια ακόμη πρωτιά λοιπόν της δημοτικής αρχής του κ. Καραγιάννη.

 Αναμφίβολα η μη είσπραξη οφειλών και τα άδεια ταμεία της ΔΕΥΑΛ είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο γίνεται εφιαλτικό για τη Διοίκηση Καραγιάννη – Τσαγγάνα, αφού υπάρχει για τη ΔΕΥΑΛ και η αμαρτωλή ιστορία της με τα άδεια ταμεία της, που φυσικά δεν ευθύνεται ο Δημότης, ο οποίος - υπό τις παρούσες συνθήκες - αδυνατεί να πληρώσει, αλλά οι διοικούντες, που κατασπατάλησαν με τον χειρότερο τρόπο τις εισφορές των πολιτών. Και όταν λέμε διοικούντες εννοούμε όσους άσκησαν διοίκηση στο Δήμο μας τα τελευταία 10 χρόνια και εισέπρατταν αδρά τις εισφορές ακόμα και τα επαίσχυντα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς του 80% (δηλαδή το διπλάσιο απ’ ότι δικαιούνταν), με ένα νόμο που έχει καταγγελθεί από όλους και έχει χαρακτηρισθεί παράνομος, και γι αυτό οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας τον έχουν απενεργοποιήσει εδώ και 10 χρόνια.

Ο νόμος για την έκτακτη εισφορά ψηφίστηκε το 1980 για να στηρίξει ανταποδοτικά –υποτίθεται- το έργο των επιχειρήσεων ύδρευσης, κατ’ αρχήν για μια δεκαετία και κατόπιν για άλλες δύο δεκαετίες, που συμπληρώθηκαν το 2012 και βεβαίως αφορούσε το επιπλέον τέλος του 80% επί της καταναλώσεως νερού και όχι επί των έναντι ή των παγίων ή των εικονικών επιμετρήσεων.

Η ίδια διοίκηση της ΔΕΥΑΛ με ανακοίνωσή της ομολόγησε, ότι κατά την τελευταία τετραετία -πέρα από τις παρεμβάσεις στο λογισμικό της επιχείρησης- δεν έγινε καταμέτρηση των χρήσεων των Δημοτών, παρ’ όλα αυτά δεν διστάζει να χρεώσει από μόνη της  ό,τι θεώρησε αυτή σωστό!

Λογικό θα ήταν λοιπόν, αν η διοίκηση θέλει να σώσει τα ταμεία της, να στραφεί πρώτα σε αυτούς που φρόντισαν να τα αδειάσουν με τρόπο επαίσχυντο και να απαιτήσει από αυτούς να τα φέρουν πίσω, πριν αυτά κάνουν φτερά, χωρίς να απειλούν τους πολίτες. Και επιπλέον ας κάνει μόνη της, πριν από τον εισαγγελέα, μια έρευνα για το ποιοι λογαριασμοί έχουν διαγραφεί πότε και για ποιο λόγο!

Η ανεξάρτητη αρχή του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ έχει υποβάλλει προτάσεις και λύσεις μετά από καταγγελίες πολιτών. Καλό θα είναι να ενσκήψουν και οι διοικούντες το Δήμο μας και να βρουν λύσεις, χωρίς να εκτοξεύουν απειλές περί  στερήσεως ενός κοινωνικού αγαθού, που δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να το αφαιρέσουν από οποιονδήποτρε. Να  αναφέρουμε βέβαια ότι η σημερινή διοίκηση  του Δήμου μας φρόντισε να μην έχουμε Συνήγορο του Δημότη, όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν και να βοηθηθούν οι κάτοικοι του Δήμου μας.

Λύσεις υπάρχουν, χρειάζεται όμως η στοιχειώδης λογική και επιχειρηματική εμπειρία για να σώσουν μια επιχείρηση που τη βούλιαξαν όσοι έταξαν να σώσουν το Δήμο μας και που συνεχίζουν ακόμα με τις ίδιες λογικές των απευθείας αναθέσεων και  προσλήψεων προσωπικού να χρεώνουν την επιχείρηση και να προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει τελικά η κοινή λογική.