foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Για πρώτη φορά στο Δήμο Λαγκαδά η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας πραγματικά Ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης δεν ανήκει σε κάποιον φιλόδοξο, έστω χαρισματικό δημότη, που θέλησε ν διοικήσει το Δήμο μας, επιβάλλοντας αυταρχικά τις δικές του προσωπικές επιλογές.

Δελτία Τύπου

deltia typou

Εκδηλώσεις

banner ekdiloseis

Σύλλογος Φίλων

syllogos filwn

Youtube

Οι απόψεις σας!

banner apopseis

Στείλτε τις απόψεις σας

Γράψτε μας την άποψή σας και εμείς θα την δημοσιέυσουμε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Πόσο κάνει 5+3=?

Facebook

Δρομολόγια ΟΑΣΘ

Καιρός

Εφημερίδες


diavgeia

lagadasΟ Λαγκαδάς βρίσκεται στα βόρεια της Θεσσαλονίκης και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καταλαμβάνει δε το κέντρο μιας περιοχής που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γεωλογικής, οικιστικής και ιστορικής άποψης. Η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων, η μορφολογία του εδάφους συνηγορεί ότι μέχρι το 2000 π.Χ η περιοχή καλύπτονταν από τα νερά της λίμνης Κορώνειας και με την πάροδο των χρόνων και των γεωλογικών ανακατατάξεων, μετατράπηκε σε έναν πλούσιο λιμναίο οικισμό, που περιστοιχίζονταν από ένα εύφορότατο κάμπο.

Στην περίοδο της Ρωμαιοκρατίας ο Λαγκαδάς έλκει το ενδιαφέρον αυτοκρατόρων οι οποίοι αναδεικνύουν τις θερμοπηγές του Λαγκαδά και τον καθιστούν θερμαλιστικό κέντρο της περιοχής. Μαρτυρίες αναφέρουν την ολοκλήρωση των λουτρικών εγκαταστάσεων μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα, ενώ τον 10ο αιώνα ο Λαγκαδάς αναφέρεται ως ένα από τα 13 χωριά που αποτελούν την Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης.

Αργότερα θα βρούμε το όνομά του σε κείμενα του 12ου - 13ου αιώνα, του Ι. Σταυράκιου, που αναφέρονται στην πολιορκία της Θεσσαλονίκης από τους Βουλγάρους, ενώ ο Μέγας Λογοθέτης του Βυζαντίου, Γεώργιος Ακροπολίτης εγκαταβιώνει στο Λαγκαδά, όταν ήλθε σε σύγκρουση με τον αυτοκράτορα Θ. Λάσκαρη.

Απαντάται ακόμα σε αγιορειτικά χειρόγραφα και έγγραφα της εποχής του ζηλωτικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και όταν ο Κατακουζηνός χρησιμοποιεί την πόλη ως έδρα του στρατού του, όταν πορευόταν προς τη Θεσσαλονίκη. Το 1430 ο Μουράτ Β΄ καταλαμβάνει το Λαγκαδά και τον χρησιμοποιεί ως ορμητήριό του εναντίον της Θεσσαλονίκης.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Λαγκαδάς και η περιοχή θα γνωρίσουν τη σκλαβιά κάτω από σκληρές συνθήκες, με αρπαγές, με καταστροφές, με φωτιά και με μαρτύριο. Η περιοχή θα δώσει, στα 1751, μια μορφή που με το μαρτύριό της θα καταγραφεί στο αγιολόγιο της εκκλησίας ως η Αγία και Μεγολομάρτυς Κυράννα η Οσσαία.
Ο Μακεδονικός αγώνας γράφει σελίδες δόξας με αίμα παλικαριών, ανδρών και γυναικών, που πλουτίζουν την ιστορική κληρονομιά της περιοχής, ενώ στις 27 Οκτωβρίου του 1912, ο Λαγκαδάς και η περιοχή του γνωρίζουν την ελευθερία από τον βαρύ τουρκικό ζυγό.
Η Γερμανική κατοχή το ίδιο σκληρή κι απάνθρωπη, θα προσθέσει στην ιστορία της πόλης εκατόμβες θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, και στις 27 Οκτωβρίου του 1944 κατά αγαθή συγκυρία απελευθερώνεται η πόλη του Λαγκαδά από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

ΜΝΗΜΕΙΑ

Ο Λαγκαδάς ευρισκόμενος κοντά στη θεσσαλονίκη και σε πόλεις που ήταν σε ακμή για πολλά χρόνια, Αρχαία Λητή, Άσσηρος, Βάϊρος ή Φάλαρος, Ρεντίνα, Αλίνδοια, Αρέθουσα, Απολλωνία, Κισσός, Ανθεμούς, Θέρμη, Όσσα, Σοχός, όλες πόλεις με ακμαίο πολιτισμό στα χρόνια του Μυγδονικού βασιλείου, παρουσιάζει ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, που κοσμούν σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Τα περίφημα ευρήματα του Δερβενίου, της Ασσήρου, του Λέοντα της Μυγδονίας που βρέθηκε στον Ευαγγελισμό στις 25-10-1978, τα τελευταίως ανευρεθέντα στην περιοχή μεταξύ Γερακαρούς και Βασιλουδίου, που φυλλάσονται για συντήρηση στο μουσείο της Αθήνας, περικεφαλαίες και προσωπεία ολόχρυσα, καθώς και χρυσά σπαθιά , μαρτυρούν μια περιοχή πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία.
Οι μακεδονικοί τάφοι των Λαγυνών, οι τούμπες Περιβολακίου και Καβαλαρίου, τα βυζαντινά κτίσματα της Απολλωνίας και του πύργου του Αγ. Βασιλείου στην παραλίμνια περιοχή της Κορώνειας, το μακεδονικό νεκροταφείο έξω από τη Γερακαρού, όπου βρέθηκαν όπλα και περικεφαλαίες καταπληκτικής τέχνης, αποτελούν ισχυρά τεκμήρια της ιστορικής πορείας του λαού και περιμένουν την ανάδειξή τους από τους αρμόδιους δημοτικούς φορείς.
Στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο αυτή η πολιτισμική πορεία συμπληρώνεται με τα μνημεία βυζαντινού πολιτισμού, που ενσωματώνονται στην ντόπια ιστορία. Οι ενοριακοί ναοί των Λαγυνών, του Καβαλαρίου, της Λητής, της Ασσήρου, του Δρυμού, του Μελισοχωρίου, της Ξυλουπόλεως, της Νικοπόλεως, του Βερτίσκου, της Χωρούδας, της Όσσας, του Σοχού, του Κολχικού, του Προφήτη, αποτελούν σήμερα μνημεία της μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της περιόδου της Τουρκοκρατίας, αλλά και ταμεία εικονολογικού - καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Θαυμάσιες εικόνες των εργαστηρίων της Κουλακιάς, καταπληκτικά ξυλόγλυπτα τέμπλα, αργυρά σκεύη και άμφια, παλαίτυπα βιβλία του 17ου και 19ου αιώνα, χειρόγραφα και σπαράγματα, μαρτυρούν τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους της περιοχής μας.
Στο εκκλησιαστικό μουσείο της Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης μπορεί κανείς να δεί σήμερα εκτεθειμένο ένα μέρος αυτής της πλούσιας κληρονομιάς. Ακόμη μπορεί κανείς στον ίδιο χώρο να δει μια ενδιαφέρουσα και πλούσια βιβλιοθήκη (17.000 βιβλιων), καθώς και μια μικρή πινακοθήκη με έργα Λαγκαδιανών ζωγράφων, που σε λίγο καιρό θα ανοίξει την πύλη της στο κοινό. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι το νέο απόκτημα της πόλης του Λαγκαδά με την ευθύνη και τη φροντίδα της Μητροπόλεως και διδάσκει μέσα από την πλούσια λαογραφική συλλογή του την ιστορία και τον πολιτισμό της επαρχίας μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Καλίνδοιας με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή,καθώς και παλαιοντολογικό του χωριού με ευρήματα πολύ αξιόλογα της περιοχής,που περιμένουν βέβαια την ανάδειξή τους, καθώς και το μουσείο βυζαντινών και μεταβυζαντινών παραδοσιακών οργάνων.
Επίσης το ιστορικό μουσείο των Βαλκανικών πολέμων στο Λαχανά, έχει τη δυνατότητα να εξάψει την ιστορική μνήμη των επισκεπτών.

Οι Παραδοσιακοί οικισμοί της Χωρούδας, του Βερτίσκου, του Σοχού, των Πετροκεράσων, τα αγροκτήματα στην περιοχή του Λευκοχωρίου και της Ξυλοπόλεως, μπορούν να δώσουν διέξοδο σε πολλαπλά ενδιαφέροντα που έχουν σχέση με την ιππασία ή την πεζοπορία στο δάσος, οι παραποτάμιες διαδρομές στη Μάρω, έξω από τον Λαγκαδά, στα ποτάμια Κολχικού, Ευαγγελισμού, Αναλήψεως, καθώς και στις νερομάνες του Βερτίσκου, θα αυξήσουν την αγάπη για τη φυσική ζωή.

Οι εραστές της καλής κουζίνας, μπορούν επίσης να απολαύσουν τα ντόπια κρέατα και την ντόπια κουζίνα σε πολλά μέρη της ευρύτερης περιοχής. Ταβέρνες θα βρείτε στο Λαγκαδά, στη Χρυσαυγή, στις Πέντε Βρύσες, στην Όσσα, στο Σοχό, στα Πετροκέρασα, στον Ασκό, και πολύ καλές γεύσεις σε όλα τα κατεσπαρμένα στα χωριά ταβερνάκια, για το ψάρι σας όμως καλό θα είναι να κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Βασίλειο, το παλιότερο ψαροχώρι της περιοχής. Όπου μπορείτε να απολαύσετε γριβάδι σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές.

Τα Λουτρά Λαγκαδά αποτελούν πόλο έλξης για όσους έχουν θερμαλιστικά ενδιαφέροντα. Ένας υπέροχος χώρος βουτηγμένος στο πράσινο, με γήπεδα και αθλοπαιδιές, με υπέροχες βυζαντινές στέρνες που με νερά σε θερμοκρασία 38 βαθμών κελσίου, ανακουφίζουν και ξεκουράζουν τον επισκέπτη. Ξεκούραση, θερμαλισμός, υγεία και χαλάρωση, περπάτημα και αθλητισμός, ένας τέλειος συνδυασμός για όποιον επιζητά την διαφορά στην υγεία.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ –ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει ο επισκέπτης της περιοχής την ευκαιρία να απολαύσει κάθε είδους πολιτισμική δραστηριότητα. Τα πανηγύρια των χωριών, θρησκευτικά και λαογραφικά έθιμα συμπλέκονται με τρόπο καταπληκτικό και προσφέρουν στον επισκέπτη, ντόπιο και ξένο, όχι μόνο θέαμα, αλλά και ιστορία και ζωή. Τα Αναστενάρια στο Λαγκαδά (21 -23 Μαϊου), έθιμο αρχαίο παγανιστικό της προχριστιανικής Θράκης μεταφέρθηκε στην περιοχή από τους πρόσφυγες μετά το 1922. Οι κουδουνωφόροι του Σοχού, επίσης μας ταξιδεύουν στην Διονυσιακή αρχαιότητα, συνδέονται σήμερα με την γιορτή της Αποκριάς. Το κάθε χωριό με τους πολιτιστικούς φορείς , πρωτοστατεί στην παρουσίαση των ντόπιων εθίμων και δρωμένων, τραγουδιών, χορών και απανθισμάτων της ντόπιας λαλιάς. Όλη η επαρχία ένα απέραντο πανηγύρι, με τα ΜΥΓΔΟΝΙΑ να αποτελούν την κεντρική εκδήλωση στην πρωτεύουσα του Δήμου.